Praten over mentale gezondheid

Kom in verbinding en leer hoe het écht met ze gaat

Te combineren met de volgende cursus

Je kunt geen krant raadplegen of je leest dat jongeren eenzaam zijn en dat hun mentale gezondheid gewoonweg onder druk staat. Dit heeft verschillende oorzaken: van prestatiedruk en keuzestress tot de invloed van social media. Het is voor volwassenen soms een ware uitdaging om in verbinding te blijven. En dat terwijl de rol die wij als volwassenen hebben in deze tijd (en tijdens het opgroeien) belangrijker is dan ooit! Wat moet je weten als het aankomt op mentale gezondheid van de Nederlandse jongeren? En vooral: hoe ga je het gesprek aan als je de indruk hebt dat het met iemand niet zo goed gaat? 

Wat kun je verwachten?

In de workshop gaan we in op een aantal aspecten:

  • Jong zijn en mentale gezondheid. Je doet kennis op over het sociale en emotionele brein van jongeren en leert hoe je deze kennis kunt inzetten om de staat van mentale gezondheid van jongeren te kunnen verklaren.
  • Trends in mentale gezondheid onder jongeren. Je doet kennis op over de staat van de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren op dit moment en belangrijke trends hierin.
  • Het gesprek aangaan. Je krijgt concrete tips en bruikbare handvatten om jongeren te helpen in het versterken van hun mentale gezondheid door de voedingsbodem te scheppen voor echte verbinding. Wat zijn valkuilen? Wat zijn do’s en don’ts als je daadwerkelijk in gesprek bent?
  • Vertaling naar de eigen praktijk: Q&A. We geven aandacht aan ervaringen van de deelnemers. Zo maken we een praktische vertaalslag naar je eigen handelen.
    Varianten binnen contexten

Afhankelijk van de doelgroep en doelstelling kunnen we dit onderwerp uitbouwen tot een eendaagse training op subthema’s als:

  • Praten met jouw leerlingen over mentale gezondheid.
  • Praten met studenten over mentale gezondheid.
  • Praten met jongeren in jouw praktijk over mentale gezondheid.
  • De mentale gezondheid van jouw jonge medewerkers: Waarom zien we juist bij jonge medewerkers een hoog risico op burn-outs en mentale problemen? En wat kun je daar tegen doen?

Waarom deze workshop?

Steeds meer jongeren kampen met mentale problemen, van uiteenlopende aard. Van soms niet lekker in je vel zitten tot eenzaamheid en depressie. Veel problemen gaan niet vanzelf over, maar vragen erom dat je er met anderen over praat en in veel gevallen dat je uitkomt bij een passende behandeling. Volwassenen die met jongeren werken, kunnen signaleren dat het niet goed met ze gaat en hen van daaruit ondersteunen door het gesprek aan te gaan. Bovendien laten onderzoeken zien dat het belangrijk is dat professionals ook zelf als rolmodel fungeren door over mentale problemen te praten. Dit draagt bij aan het normaliseren. We zien echter bij veel professionals schroom en ook wel handelingsverlegenheid. Hoe zet je de eerste stap? En waarom is het belangrijk hierin kwetsbaarheid te tonen? Deze workshop helpt je op weg. 

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is geschikt voor professionals die in teamverband aan de slag willen met dit thema en in hun werk  jongeren begeleiden. Denk aan onderwijsprofessionals (vo, mbo, hbo, wo) coaches en jongerenwerkers.

Hoe lang duurt de workshop en wat kost het?

De workshop duurt 2 tot 3 uur en kost € 2.000 excl BTW en reiskosten o.b.v. 4 tot 12 deelnemers.

Voor meer informatie en mogelijkheden vul onderstaand formulier in: